Monday, 28 May 2012

PeRpiSaHan SeLaManYa~ :(

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA.. :(



alangkah indahnya jika dapat kembali ke waktu ini..
keluarga yg lengkap ahli nya..
rindu nya waktu ku bersama arwah nenek ku..
ZIZAH BT SAERAH
hilang tempat ku bermanja kecil2 dahulu..
tempat ku mengadu..
tempat ku berkongsi kesakitan...
namun masa itu telah berlalu..
nenek ku telah menghembuskan nafasnya yg terakhir..
27 mei 2012 
tarikh yg tidak akan ku lupa..

terlalu bnyak perkara manis bersama nenek ku..
beliau seorang yg amat penyayang..
sentiasa mengambil berat keadaan cucu2 nya..
beliau juga tidak ingin menyusahkan anak2 nya..
jika nenek ingin kan sesuatu..
beliau tak kan bgtau mak atau ayah..
tp apabila cucunya bertanya..
barulah nenek akan bgtau apa yg diinginkan..

setiap kali bersama nenek..
aq akan berasa tenang..
jika aq ketakutan tidur di bilik belakang sorang2..
bilik nenek la aq akan masuk..
aq akan tidur atas katil bersama nenek..
nenek akan usap2 kepala ku..
sehingga lah ku lena..
kadang2 terasa sejuk tngan nya..

nenek tidak suka duduk diam..
jika berada dlm rumah di perak..
pasti dia akan bergerak..
walaupun tidak nmpak..
tp nenek sudah menghafal selok belok rumah...
nenek pasti ingt dimana brg diletakkan..
nenek jgak boleh menjemur pakaian..
walaupun bnyak kali diminta untuk tak buat..
tp sikap nenek tetap nak buat jgak..
jiran2 ada menegur..
"hebat nenek jemur pakaian, cantik tersusun walaupun tak nmpak, kalah org celik menjemur pakaian"
aq hanya tersenyum kerana nenek ku memang hebat..
disaat ku terasa amat malas..
bila ku ingt pesan nenek...
hilang terus kemalasan ku..
kata2 nya:-
"jai blajar rajin2 ye.. jngan menyusahkan mak dan ayah.. mak dan ayah penat bekerja.. ingat pesan nenek ni.. nenek tak lama lagi dkat dunia ni.. umur pun dah lebih dari RASULLAH S.A.W. jaga diri ye jai"
kali terakhir ku berjumpanya ketika masih bernafas..
iaitu di kampung.. paroi n.9
waktu itu hnya hujung minggu..
terasa sangat nak balik jumpa nenek..
sebelum pulang ke UPM..
ku pegang tangan nya..
terasa sejuk..
ku kucup tngan dan kedua belah pipi nya..
ku kata:
"doakan jai berjaya ye nenek.. jai sayang nenek"
"blajar rajin2 ye jai" pesan nenek
tidak ku sangka itu kali terakhir..
ku bercakap dengan nenek..
malam sebelum nenek meninggal..
ku bermimpi memandu kereta..
tidak ku pasti arah tujuan.. tp petanda memikirkan ke perak..
teringin sngt balik..
pagi itu aq terjga awal..
tidur semula selepas subuh..
tak ada rsa nak blajar..
tiba2 dlm pkol 8 panggilan telefon dari kakak ku..
memberitahu nenek dah tiada sambil menangis..
luruh perasaan ku.. 
terasa lemah badan ku..
ku ambik wuduk dan solat hajat..
menangisku ketika sujud yg terakhir..
meminta kesempatan ku pulang ke perak..
tabahkan lah hatiku ini..
mimpiku memang benar2 berlaku.. :(
aq pulang bersama abg dan saudara menaiki kereta..
selamat aq sempat sampai di masjid kampung sitiawan sebelum zuhur..
sesudah zuhur..
van jenazah tiba di masjid..
jenazah nenek ku dibawa masuk..
kemudian solat jenazah..
sekali lg air mataku mengalir..
ketika meng"AMIN" kan doa..
tidak dpt ku tahan air mata ku dari jatuh..
selesai sahaja.. jenazah di bawa ke tanah perkuburan..
ku membantu bawa ke van jenazah..
kemudian aq juga bantu mengangkat nenek masuk ke liang lahad..
disambut penggali kubur ,ayah dan abg ku..
setelah ditutup dengan papan..
aq kedalam liang lahad untuk menahan tanah..
ku rata kan elok2 tanah..
setelah itu ku tolong cangkul tanah..
suasana hiba dan sedih terasa..
doa dibaca..

tiada yg dpt menggantikan kasih sayang nenek buat cucunya,
muhammad hafizal bin hamidon
jai akan sentiasa ingt pesan nenek..
INSYAALLAH kita jumpa di syurga.. AMIN~
SEMOGA ROHNYA TENANG DAN DICUCURI RAHMAT..

SENTIASA DLAM INGATAN DARI..
HAMIDON BIN JAMLI 
RAMLAH BINTI ZAKARIAH
MUHAMMAD HAMDAN
SITI NUR HAMIZAH
SITI NUR HANISAH
MUHAMMAD HAFIZAL

WASSALAM..

Saturday, 26 May 2012

KaYuHaN ke PuTrAjAyA woahh~~

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA..

sebelum kita mula..
baiklah kita bersyukur..
kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas...
ALHAMDULILAH..

okay.. kali ni kisah adventure skit..
event nya "KAYUHAN BIRU" untuk :-
kayuhan ni bermula dari MAEPS dkt UPM serdang..
kat sini kami dapat:-
- t-shirt biru(aq ambik dua sbab satu tu ada kecacatan skit)
- makanan skit(air mineral+roti+epal+gula2)
-voucher RM10 je..
-nombor (for cabutan)
sehingga ke PUTRAJAYA dataran berhampiran bngunan sumber asli klo tak silap..
ni gambar2 sepanjang perjalanan smpai ke tempat kumpul..
sorry klo ada gmbar cacat(ada jari) sbab ambik time kayuh basikal.. :D




org dlam gmbr atas ni aq panggil abg akmal..
 dia lah ketua group berbasikal UPM..


kami gerak rasanya tepat pkol 2..
cuaca agak panas..
fuhhh~~ bnyak menyumpah jgak la.. haha
selain itu diorg pilih jlan jauh..
lg la nak kutuk terutama abg akmal.. hahaha
perg sna hampir 15km tu..
sampai dlam pkol 3 ptg..
rehat2,solat zuhur,makan&minum..
then ketibaan PERDANA MENTERI..
Y.A.B DATO' SRI NAJIB TUN RAZAK.


 gambar atas ni je yg jelas nmpak.. :D


aq dapat salam ngan perdana menteri malaysia..
yeahhh!!!
beliau sekejap je hadir kat situ.. 
then perg mana aq tak tau.. hehe


next gmbr ni untuk SYA..
bnyak motor besar kat situ.. pergghh.. :D




selepas tu.. kitaorg pon gerak perg ke masjid besi..
mlas nak tunggu cabutan bertuah..
ada group yg dah grak awal skit..
selepas solat asar and rehat2..
baru la kitaorg gerak balik UPM..


otw ke masjid besi..



semasa di masjid besi..






then kami pon gerak balik..
time nak gerak tu ada dua org lmbat..
kami pon mcam tepuk la buat havoc..
tertibe rmai kat situ support plak..
bising gler la.. 
ngan org wooahh~~ n mcam2 bunyi lg..
plus bunyi AIR HORN..
mcam VIP nak gerak plak..
ramai pandang konvoi kitaorg...
hahahaha.. best gler time ni.. 
menyelit melepasi kesesakan jlan raya..
ada skali tu potong krete PORSCHE.. hahaha
dah la tu cerita.. ni gambar2 back to UPM..
 dataran masjid putrajaya..


 matahari terbenam..
 pagar jabatan perdana menteri ni..






 basikal yg aq bawak..
nmpak buruk tp best bawak.. jngan main2.. :D





 aq ambik gmbr ni sbab roomate aq IM..
weyhh.. nant kau blajar kat sini la IM.. :D









at last tiba semula di UPM..
perjalanan pulang lg dekat.. dlam 10-11 km..
tipu la klo kata tak penat..
memang penat tp okay la.. have fun all the time cycling.. :D
FIRST TIME BE A BIKER IN A LONG JOURNEY..
okay.. itu sahaja untuk kali ni..
nak rest and study plak..
hahaha 


SEKIAN SAHAJA.. WASSALAM.. :D

Thursday, 24 May 2012

ComPliCatEd~~

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA.. 

manusia makluk yg tiada dpt difahami sepenuhnya..
kawan-manusia yg mampu melakukan pelbagai perkara..
membuat kita:-
gembira..
ketawa..
sedih..
marah..
kecewa..
tangisan...
pengorbanan..

info dari NIK..

Kata-Kata Hikmat Salahudin Al-Ayubi 

1 - Saya meminta KEKUATANdan Allah memberi saya 
KESULITAN untuk membuat saya KUAT 


2 - Saya bertanya tentang KEBIJAKSANAAN dan Allah memberikan saya MASALAH untuk DISELESAIKAN 


3 - Saya meminta untuk KEMAKMURAN dan Allah memberikan saya TENAGA untuk BEKERJA 


4 - Saya meminta KEBERANIAN dan Allah memberi sayBAHAYA untuk DIATASI 

5 - Saya meminta CINTAdan Allah memberi saya orang-orang BERMASALAH untuk DIBANTU 


6 - Saya meminta NIKMAT dan Allah memberikan saya PELUANG 


7 - Saya TIDAK MEMINTA apa-apa untuk DIRI SAYA tetapi saya MENERIMA semua yang saya PERLUKAN.

rmai yg hanya melihat keburukan kita..
mengingati kelemahan kita...
membesarkan kesalahan kita..
tidak ingin membantu mebetulkan diri KITA..

sedikit yg membimbing kita...
memberi semangat..
menyuntik harapan dan kepercayaan...
memberi alasan untuk bangkit semula setelah jatuh tersungkur..
thanx SYA and ANWAR..


malam ini..
jauh ku berjalan,menaiki basikal,berlari..
ingin meninggal masalah jauh dibelakang...
menjauhkan diri dari tangisan kecewa..
tangisan akhirnya mencurah di pipi..

lalu ku menyeluk poket..
masih ada kunci basikal..
lalu, ku mulakan perjalanan ini..
menaiki bukit yg curam..
membuat diriku tercungap menarik nafas..
memberi dorongan supaya ku teruskan kayuhan..
sehinggalah di atas bukit..



akhirnya tangisan berhenti..
kembali ke tempat ku mula2 tiba.. di DEWAN BANQUET..
dpt ku lihat jgak lebuhraya silikon..
10 minit ku berfikir..
kenapa ku berada disini..
apa tujuan ku dtg kemari...
berkata ku sendirian...
sambil menepuk dada..
mengingatkan ku kepada asal usul ku..

akhirnya ku pulang ke bilik..
tangisan berganti ketenangan..
rasa kepuasan di dada..
pulihkan semangat yg hilang..

trima kasih KAWAN..
kerana mewarnai hidup ini..
penuh suka dan duka..


ingatlah wahai sahabat..
sekalipun kamu membenciku..
ingatlah ku tidak membencimu..
sekalipun kau manyakitiku..
akan ku ubati luka ini sendiri..
andai kau memohon maaf dari ku..
setelah berkali kali disakiti..
akan ku cuba memaafkan mu seikhlas hati..
kerana apabila ku perg dari dunia ini...
ku tak ingin terdapat sesalan di dalam diri..

SEKIAN SAHAJA.. WASSALAM.. :)